När Västmanlands journalistseniorer (över 20 medlemmar och medföljande) den 17 september 2024 begav sig till Sätra brunn bjöds de på såväl 300-årig brunnshistoria som insikter om dagens allt mer AI-influerade tidningsproduktion.

Mats Wikman, som är en av de 15 delägarna i brunnen och chefredaktör på Sala Allehanda, berättade om brunnens historia och om läget på tidningsfronten med Sala som utgångspunkt.

De 15 djärva entusiasterna hade varken pengar eller kunskaper om företagande när de 2002 tog över brunnen och räddade den från nedläggning. Nu tycker de att det är dags för nya krafter att ta över och brunnen, med sina närmare hundra hus, är utlagd till försäljning. Mats är försiktigt optimistisk om att det ska lösa sig även om det sannolikt innebär att brunnen säljs i bitar. 

Mats Wikman kom till VLT 1983. Där har han i många år jobbat med teknikutveckling och upplevt den gigantiska omvandling branschen genomgått. Nu senast AI , som de församlade seniorerna var sunt skeptiska till, men Mats försökte med sin insiktsfulla humor få dem att förstå vilka möjligheter tekniken ger att trots allt erbjuda bra journalistik.

LENA HÖRNGREN