Om komplicerad kärlek – pengar kontra passion – handlar Kameliadamen, en pjäs, som trots att den skrevs i mitten av 1800-talet, fortfarande betraktas som ett tidlöst drama.

Den 17 oktober 2024 bänkade sig 25 medlemmar och medföljande från Västmanlands journalistseniorer i salongen på Västmanlands teater i Västerås för att följa dramatiken bland Paris kurtisaner, speciellt då Kameliadamen, som slits mellan kärleken till pengarna (den rike bankiren) och till passionen (den yngre och livligare Armand).

Kameliadamen bygger på romanen med samma namn av Alexander Dumas från 1848. Dumas omvandlade romanen till ett dramatiskt verk för teatern och strax därefter – i mitten av 1800-talet – blev den även en opera av Verdi, La Traviata.

Uppsättningen på Västerås teater, i regi av Ronny Danielsson, tar publiken med till tiden då det begav sig, dvs mitten av 1800-talet. Pjäsen präglas av praktfulla kostymer och krinoliner, mycken dans, sång och musik. Och så slutar det förstås som det brukar, med starka känslor, olycka och död.